tirsdag den 29. marts 2011

Det er faktisk et imponerende materiel design hold vi har.

Desværre var det sådan, at vores lærer blev forhindret i at komme i dag. Men på trods af dette var der fuldt fremmøde på holdet.

Jeg holdt mit oplæg om mønsterkonstruktion og mine medstuderende var aktivt lyttende og engagerede. Tak for det.

Der blev efterfølgende ringet til vores lærer, for at spørge hvad planen for i dag egentlig var i forhold til snitning i frisk træ. Hvad skulle opgaven stå i?
Der blev snittet skeer og smørknive.
Jeg snittede denne lille smørkniv, slib den og gav den et brændmønster (ved ikke om det hedder sådan). Med lidt inspiration og gåpåmod fra Michael. Tak for det.
Hele holdet blev til kl. 16 hvorefter vi ryddede op og pakkede sammen.

Det var umiddelbart en overkommelig opgave at lave en smørkniv. Til at starte med var det godt nok ikke særlig motiverende, men frem mod målet blev jeg alligevel optaget af den skabende proces og fik lyst til at pynte den lidt.
Jeg blev lidt optaget af at brændemærke i træet og overvejer om det skulle være et element i taburetopgaven. Vi må se...

Når alt det er sagt, så skal det siges, at det kun var i mangel af bedre at undervisningen kørte. Vi savnede dig Kurt og det havde været rart med dine guldkorn, men når det ikke kunne lade sig gøre, er det da fantastisk at holdet bare kører "undervisningen" og den skabende proces selv.


torsdag den 24. marts 2011

Det vildeste garn.




Jeg har lige været i storbyen for at få lidt friske indput. Det fik jeg da også da jeg hørte om en ny ide der er opstået i storbyen som hedder "mere strik på gaden". Hvor folk de strikker/hækler på gaden hist og pist og udstiller det. Det er da sjovt. Gad vide hvad Bornholmerne ville sige til den slags kunst? Er det en museumsø vi bor på eller hvad? ...og hører sådan noget kun til inden døre?  Døm selv. Har fundet nogle fantastiske billeder.



I dette link kan i se billederne lidt tydeligere: http://www.familiejournal.dk/Handarbejde/Tips/2011/03/12-Cykeltema.aspx

 
DETTE MÅ I SE!
I må gøre jer selv denne tjeneste at gå ind på denne side! Det er en hjemmeside hvor i finder verdensomspændende STRIK PÅ GADEN. Det er faktastisk. Det er desværre ikke tilladt at kopiere billederne, så i må selv stå for klikkene:-)  





onsdag den 16. marts 2011

En lille forsmag.

Hej Alle.
Jeg har lagt en lille forsmag på min præsentation under fanen studieprodukt 2. Her kan i læse lidt om hvad i kan forvente jer. Er der yderligere ønsker til noget jeg skal introducere for jer så sig endelig til.




tirsdag den 15. marts 2011

Pileflet

Det var ærlig talt fint at prøve at arbejde lidt med pil. Min vurdering er at man godt kan lave det med børn. Det er helt sikkert noget der kunne være hyggeligt og sjovt at gøre på en lejerskole med tema i naturen og naturens muligheder.
Jeg synes teknikkerne var simple og nemme at forstå. 


Brodefitti

Tænk en gang det lykkeds mig at lave dette lille broderi-graffiti. Det har godt nok taget mange timer, men det vildeste er nok, at jeg pludselig synes pladsen var for trang. Tror måske der kommer mere.



Stoffet er farvet med rødbedesaft og lidt kaffe. For min tålmodigsheds skyld var jeg nødsaget til at brodere lidt på symaskinen. Men synes faktisk det gav lidt ekstra til udtrykket.
 
 
En halvt rådden fisk.
Jeg tror den skal sys på en cowboyjakke - henslægt over skulderen. Lækkert.

Fra Netto

Hvad har jeg så lært: At starte med at læse en opskrift, så man ikke bare klipper lange strimler af poser man har gået og samlet på i flere måneder. Så denne blev ikke helt efter opskriften...
Men nu har jeg prøvet teknikken ved hjørnerne.



Så fik jeg også lavet en rigtig en.
Stadigvæk med havregrynsposer fra Netto.


Det næste er, at jeg også har samlet poser fra Urtekram. De har mange flotte farver og tænker at den næste kurv skal være lidt større og være multifarvet.

Plastik armbånd

Jeg har fundet en god og nem opskrift på disse armbånd. Jeg synes, de er fede, og de har utallige muligheder for farvekombinationer og kan både bruges af drenge og piger. De er nemme at lave. Det er nærmest mediterende at lave dem, for det tager tid. Der er mulighed for at arbejde kreativt med dem i idefasen, hvor man skal bestemme sig for et mønster. Det er også muligt at lave dem højere og lavere. Kig linket. Dem på billedet her har jeg lavet.
http://www.pandurohobby.dk/public/docs/pdf/vl/vuxen_2_DK.pdf


Min uro blev færdig

Her er et billede af min uro.
Hele mit studieprodukt ligger under 1. studieprodukt.
Jeg glæder mig til at se alle de andres uroer.

Uro er blevet til ro

Jeg har nu længe været frustreret over min uro. Den har skabt en del uro i mit hoved. Jeg har været fast besluttet at holde mig til at arbejde med en vægtstang mellem kontraster af knuder og knaster. Jeg låste mig fast på bl.a. materialet sugerør. Hvilket jeg undervejs overvejede om det bremsede min arbejdsproces. Jeg var meget tæt på at give op. Jeg har prøvet mange forskellige ting med de sugerør. Jeg har prøvet at flette dem, de har ligget i pres natten over, jeg har syet dem flade... ja der har faktisk været sugerør overalt i huset (til min 2 årige datters store glæde). Men nu tror jeg det er lykkedes at få et godt resultat. Sugerørene skal bruges i deres helt egen "naturlige" form og det virker. Jeg er lettet over at jeg nu er kommet videre.

Tehætter

Jeg har lavet de her lidt skøre tehætter.
Jeg synes det er nogle gode brugbare julegaver hvis man vel og mærket kan lide designet.


Den første er med en ugle i et træ.

 

Den anden er med "hund" som tema.
Der står skurk på den og der er trykket en hund som går hele vejen rundt for neden.
Toppen er lukket med et hundehalsbånd.


Der er selvfølgelig isolerende materiale i dem så de virker :-)

Uro

En uro har ofte fascineret mig, fordi den indeholder en matematisk udregning omkring et balancepunkt. Hvornår balancerer det og hvor ligger balancepunktet?
Et eller andet sted må det handle om ligevægt eller planlagt uligevægt. Vores visuelle sans kan blive udfordret med meget stor ting der har ligevægt med en lille ting. Det visuelle og det matematiske har i en uro en sammenhæng.
Ligevægt mellem visuelt store og små ting. Det vil jeg arbejde videre med.

Lysestager lavet på drejebænk

 

Jeg synes de svenske Rolf lysestager er fine. Men de er meget kostbare og især hvis man gerne vil have flere af dem som vist på billedet. Men da jeg stod ved drejebænken kom jeg til at tænke på dem.  


Bogstavsopgave

IDE:

Hvilket bogstav skal jeg vælge og hvorfor?

Det første der falder mig ind er blogbogstavet A. Jeg kredser længe om det, men synes ikke der kommer nogle ideer.
Hvorfor overvejer jeg egentlig A? Det er det første bogstav i alfabetet og det er forbogstavet i mit navn.
Jeg overvejer bogstaverne er runde som O og kantede som T.
O er et fint bogstav, men det kan være svært at lavet hullet i midten så det bliver pænt og rundt, det samme gælder for bogstavet Ø.
T er svært at få til at ballancere. W har jeg ikke noget forhold til fordi der ikke er mange ord med W.
Jeg tænker Å som er næsten er det samme som A bare med en ekstra udfording håndværksmæssigt. 
Til sidst tænker jeg på det lille i.  Lille i er for mig været et bogstav som giver skriftsproget liv med den "flyvende" prik og samtidig er i også et ord i sig selv.
Det synes jeg er interessant. Jeg er selvfølgelig bevidst om at jeg ikke kan få den flyvende prik til at flyve, men jeg tager udfordringen op og ser hvordan det bliver.


PRODUKTION:

Hvordan skal udtrykket blive?
Nu har jeg fundet mit bogstav. Vil jeg så have det blødt eller rundt? Jeg tænker det er en god ide at fylde ris i, men så vil jeg få et blødt bogstav ligemeget hvad jeg gør.
Jeg går ind og kigger på stofrester, og bliver lidt irriteret over at det pludselig er stofresternes print, farve og kvalitet der styrer min design proces. Jeg må finde på noget andet. Jeg må først beslutte hvad fyldet skal være i mit bogstav. Hvis det skal være i træ, skal jeg først til at skære og save mm.
Jeg kigger i de store skabe og finder store stykker skum. Her kan jeg se nogle muligheder i at få et bogstav med lidt skabere kanter. Jeg finder stof som jeg kan lide og vælger læredsstof med to forskellige print på. Et med store blomster, et med små blomster og i hver sin farve.




Mit i skal være firkantet, kvadratisk og rektangulært. Prikken i i´ skal have terningform og skal drejes så balancepunktet bliver en af spidserne på "terningen", derved opnår jeg en flyvende effekt.















Hvad kan lade sige gøre under udformningen?
Jeg skal beklæde min form. Jeg vil have et topstykke som afslutter toppen af i´et. Jeg vil fremhæve denne detalje ved at sætte to forskellige stykker stof sammen.










Jeg har valgt at en kantet form, men derfor synes jeg alligevel det kan være interessant at arbejde mod denne form og gøre brug af stoffets muligheder. Derfor vælger jeg at i´et skal have draperinger. Her arbejder jeg med bløde former, men beholder stadigvæk det kantede i top og bund.



























Formen på prikken i i´et skal være så kantet som muligt, da den ikke er større end den er.
Jeg er bevidst om at skum er et blødt materiale og jeg forventer ikke at mit bogstav bliver helt lige og med helt skabe kanter.


Jeg vil arbejde på symaskinen og sy i hånden.  






PRODUKT:
Mit færdige bogstav

Jeg har lavet i´et i sine to dele.













Jeg overvejer mulighederne for at få prikken til at syne svævende. Jeg afprøver hvordan udtrykket bliver.




















Jeg syntes ikke det fungerer når prikken står på højkant. Jeg vil have prikken til at "svæve" da i´et er mere harmonisk og mere iøjnefaldende. Et par knappenåle kan holde prikken "svævnede" og da bogstavet er lavet i skum er det let at sætte nåle i. Derfor bliver mit færdige bogstav sådan.


Hvad er godt design?

Godt design er for mig et sammenspil mellem ide, kvalitet, funktionalitet og pris. Det er forskelligt hvilken rækkefølge de kommer i, men der skal være god balance mellem dem. Selvfølgelig er det første blikfang ofte afgørende, men kvaliteten kan også skærpe interessen. Derefter bliver funktionaliteten vurderet, og til sidst vurderer jeg, om det hele er prisen værd.
Det er spændende at opleve, at en designer eller produktudvikler har tænkt sig rigtig godt om.

Opbevaringsmøbel fra Ikea



Hvad er der tænkt over?

Der er tænkt over funktion og pris. Der er tænkt logisk omkring samleprocessen, der er tænkt over hvordan man bruger mindst muligt materiale, hvordan fremstiller vi det mest økonomisk, og hvor lidt fylder det når det er pakket sammen, så man kan transportere så mange som muligt på en gang. Som også betyder færre lastbiler på landevejen og derved mindre CO2 udslip.



Beskrivelse af skabet.


Skabet er udført i hvidlakeret i metalplader.
Der er ingen skruer, ingen dyvler, man skulle ikke bore eller bruge hammer.
Skabet kom pakket usamlet i en pakke på 8x45x150cm. I pakken lå: 
5 plader (som var to sider, toppen, bunden og bagpladen)
2 låger hvor låsen var sat i
1 hylde
2 vinkelrette cylindere til fastgørelse af lågerne
5 hyldeknægte


Hvordan bruges det?

 



Skabet er samlet på den måde, at man skulle bøje nogle udfræsede
"tænder" ned over nogle bøjler, og så var skabet sat sammen.
Det var enkelt og smart. Jeg sagde flere gange under samlingen:" Det er godt tænkt".
I bunden af skabet er der lavet et hul til ledninger så det fx kan bruges til opbevaring af elektroniske apparater.






Skabet fås også i postkasserød hvis man er til lidt mere "larmende" møbler og i grå.

Dertil kommer prisen. For 524kr får man et opbevaringsmøbel.

Dette skab ses i mange hjem, fordi det er funktionelt og billigt, og når man er træt af det kan man sælge det for fx 250kr. Indtil da har man en god opbevaring til "arvegodset" og andre ting.




Design i det hele taget.

Det var spændende at læse de forskellige designdefinitioner. Jeg har længe været opmærksom på, at alt omkring os er designet. Men at få de forskellige typer design sat i kategorier er en øjenåbner. At der er noget som hedder design som problemløsning er spændende. Det er godt at få sat ord på forskellen mellem kunsthåndværk og industrielt design. Altså at kunsthåndværk har sit afsæt i æstetik og i from, og industrielt design har afsæt i det funktionelle og i produktionen.

Min definition på design må være: Materialer, funktionalitet, udseende og pris skal gå op i en højere enhed.